Wordpress dan Blogger

Beberapa hari lepas, aku baru terbitkan satu entri dalam blog Wordpress aku - A Missing Piece of Heart. Lepas klik 'Publish' tu, Wordpress pun kata,
"Tahniah! Anda telah menerbitkan post yang ke-91 anda."
Tapi, dalam Bahasa Inggeris la *berdehem-dehem* Inilah antara perkara yang aku suka tentang Wordpress. Perkara-perkara lain yang aku lebih suka pada Wordpress berbanding Blogger:

1. Peramah (user-friendly)
Selain contoh ayat peramah di atas, Wordpress sediakan rumusan tahunan setiap 1 Januari untuk blog kita dan rumusan tu kelakar. Wordpress sangat berusaha memanusiakan 'features' yang ada.

2. Konsep penghargaan
Manusia suka bila dihargai. Wordpress faham konsep ini. Jadi, pengguna Wordpress selalu akan dapat ucapan seperti
"Selamat ulangtahun bersama Wordpress",
"Tahniah, anda telah mengumpulkan 10 followers!" atau
"Komen ini merupakan komen ke-100 anda! Tahniah."
3.  Setting untuk post lebih pelbagai
Dalam Wordpress, aku boleh letak gambar sebagai galeri atau slide show. Video pun kelihatan lebih kemas dalam post. Lebih-lebih lagi setting untuk mobile Wordpress. Lebih banyak yang aku boleh lakukan berbanding Blogger.

4. Custom Menu
Kita boleh letak apa yang kita suka pada Menu atas blog. Dalam Blogger, menu yang sama hanya terhad untuk Label sahaja.

Apa pula yang aku suka pada Blogger berbanding Wordpress?

1. Dashboard lebih ringkas
Lebih ringkas, maka lebih kemas. Cuma memerlukan lebih banyak masa untuk belajar sebab perlu klik lebih sikit. Mungkin juga ini disebabkan fungsi pada dashboard lebih kurang.

2. Custom settings pelbagai
Semua warna dan tulisan boleh ditukar-tukar. Wordpress tiada tetapan ini. Tapi kepelbagaian tema Wordpress dan perincian tema yang jelas bagi setiap tema lebih bagus. Cuma, bila aku dah pilih tema tu, x banyak boleh ditukar. Boleh, sebenarnya, bila kita bayar *hehe*

3. Blogroll
Dalam Blogger, boleh letak preview post terbaru dari blog-blog kegemaran kita. Aku tak jumpa tetapan ni dalam Wordpress, setakat ni cuma letak pautan saja.


Secara peribadi, aku lebih suka Wordpress berbanding Blogger. Mungkin perlu pembetulan. Aku lebih suka blog Wordpress aku berbanding blog Blogger aku. Mungkin sebenarnya aku kena ulangkaji balik matlamat penubuhan blog kedua ni.

Menulis bukan kerana nama. Tapi matlamat jelas tetap kena ada.

Baca apa kata bijak pandai:
1. http://www.makeuseof.com/
2. http://www.epreneur.tv/
3. http://www.thewonderforest.com/

Post a Comment

1 Comments

  1. done follow sini no. 12
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete

Komen anda tertakluk bawah akta Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia.