E-Book

Belakangan ni, sejak ada telefon pintar (ada seorang kawan gelar "telefon pandai"), aku dah pandai muat turun e-book. Penggemar buku macam aku, haruslah rasa seronok, lagi-lagi banyak e-book percuma atas talian. Ada kawan komen, "Buku percuma tu, sama ada diberi separuh kemudian kena beli, atau buku-buku lama." Masa inilah baru aku sedar, aku suka karya klasik, sebab tulah aku seronok, dia tidak. Huhu...

Wuthering Heights. A Laocedian. Jane Eyre.The Woman in White. Sebahagian daripada buku yang aku dapat baca. Dapat juga satu software yang bagi buku-buku hebat juga - siri Harry Potter, siri Beautiful Creature, siri Twilight (haruslah buku ini lagi menggembirakan daripada filemnya), siri Hunger Games dan macam-macam lagi. Cuma aku tak pasti buku-buku tu siri penuh atau dipendekkan. Ada antaranya yang aku dah baca, bukannya aku ingat sangat isi seluruh buku.

Namun, e-book tidak mungkin dapat menggantikan keseronokan membaca buku sebenar. Perasaan aku masa membaca e-book hampir sama macam aku membaca mesej di telefon, cuma rasa puas hati sebab jalan cerita. Buku pula memberi kepuasan lebih banyak daripada jalan cerita seperti bau kertas, rasa permukaan kertas tu pada jari, bau dakwat yang dicetak tu dan permukaan muka depan. Lebih-lebih lagi, koleksi buku peribadi yang dah lama - buku-buku tu berbau macam perabot lama. Sebab kertas dan perabot berasala dari benda yang sama. Perasaannya macam masuk dalam perpustakaan purba.

Walaupun tak segembira buku, oleh sebab aku suka benda percuma, mana boleh lepaskan peluang keemasan ni. Muat turun sebanyak boleh!

Ada sesiapa tahu cara dapatkan e-book Sasterawan-sasterawan Negara kita?


Post a Comment

0 Comments